Thursday, 1 December 2011

Nice 1~

"Untuk menjadi wanita solehah kepunyaan 
Allah,
Jangan ada 1 pun nama lelaki
meniti di bibir dan terukir di hati.
Jika tidak,
sudah pasti cinta 
Allah
masih belum dimiliki.
Jangan jadikan fitrah itu fitnah."

Bolehkah aku?????????????????????????????????????????????????????              

Sunday, 9 October 2011

Saya bangga

Assalamualaikum...

Tahniah buat sepupu dan rakan-rakan tercinta sebab dapat melanjutkan pelajaran dekat luar negara...
Anda memang hebat saya tumpang berbanggalah..=)

Mereka pergi ke

1-Nurfaraheen binti Md Sani (my cousin)
Alexandria University,Egypt
Medic

2- Khairul Aimiza bin Ibrahim
University of Sheffield, United Kingdom
Mechanical Engineering

3-Nur Afika binti Ismail
University of Southampton,United Kingdom
Science in Mathematics

Anda di Malaysia juga hebat....
Belajar rajin-rajin dan jaga diri ya!!



Padan Muka

Assalamualaikum...

Padan muka kau Adah...
tu la..kenapa tukar nama kat FB.dah kawan lama tak kenal..sampai terremove pun ade..
biar je lah...one day kite jumpa nanti kita bagi tahulah yang Ain Hawani tu kite...
tapi..tapi..awak patut siasat dulu siapa kita..baru awak remove kite..hehhe kan kite ada pic kat FB tu..tak tawla kalau muka kite dah berubah kan cam sesumpah awak tak kenal kita lagi...anyway lagi sekali kite nak bagi taw yang Ain Hawani yang awak teremove tu kitela...

Kita boleh buat macam-macam dengan FB kite kan...lepas ni ingat nak guna nama Ifti Liyana balik..hahha

Nurul Suhadah means Cahaya Pejuang
Ain Hawani means Mata Ibu Penyayang

Boleh panggil saya Nurul, Su,Suhadah,Adah,Ain or Hawa...=)

Tuesday, 2 August 2011

Salah Waktu

Assalamualaikum......

Masih tak terlambat lagi untuk aku ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak..
-aware dengan segala di sisi anda
-tundukkan pandangan anda
-kawal kemarahan anda
-memberi kemaafan
-supaya diri kita menjadi lebih baik.....(talk dari vlogger AimanAzlan)

(Nasihat untuk diri sendiri jugak)... 

RABU,7.50 pagi..

Aku dikejutkan oleh fieda merangkap roomate selama 4 semester...aku terperanjat dengan kejutan yang telah diberikan...tatkala itu aku terus mencapai tuala dan barang-barang mandian...hatiku berdebar-debar kerana kelas akan bermula pada pukul 8 nanti...(fuh 5 minit mandi dalam sejarah kan..)
Takut malula lambat datang kelas....

Assalamualaikum kedengaran...salam yang diberi dari wing Teratai kedengaran sampai wing Cempaka...lagi jantung berdegup kencang kan...huhu...wawa da sampai!!! Masa tu tengah sibuk gosok tudung.Mata wawa memandang aku...galak...aku dah tau apa  dalam fikiran dia...
"Asal lambat?", tanya wawa..dengan confident aku jawabla soalan dia.."aku bangun lambatla..." heheee..biasalah kelas pertama dalam bulan Ramadhan...

Turun bawah kolej Mim dah takde..da gerakla tu tinggalkan kami berdua isk...isk. Pelikla selalu telefon..
Tanpa berlengah-lengah lagi aku dan wawa pantas melangkah kaki menuju ke kelas. Classmate semua dah masuk kelas ke?.Beg dengan kasut banyak kat luar ni.(kelas dalam makmal komputer,jadi kasut dan beg tidak boleh dibawa masuk).

Dah letak beg, amik note semua aku dengan wawa terjengah-jengah dulu sebelum masuk dalam kelas....tak sempat beri salam hah kenapa muka mereka bukan budak classmate..Sambil berlari keluar sambil berfikir sambil tersipu-sipu malu."Ada kelas kita pukul 9 la ni waktu dak kelas C,"terang wawa. Aku masih ketawa,,,sampai bilik pun masih ketawa...silap waktula malu..tadi puan nampak.

9.00 pagi...
Sampai je kelas puan cakap kat classmate,"tadi kawan awak excited datang kelas pukul 8"...ketawa lagi...
Sebenarnya ingat hari ni hari selasa.Hari selasa je yang kelas pukul 8..Memang dah ingat dalam kepala dah.Tak terpikir pulak nak selak timetable tadi.Ha kan dah salah waktu!!!!!

=)pengajaran:mesti tengok timetable selalu.....sekian terima kasih























Saturday, 16 July 2011

Nyenyaknya

2.38 pagi

Assalamualaikum....
Masih tak mengantuk walaupun lagu soundtrack Selamat Pagi Cinta menjadi latar aku menulis blog ni...Lagu ni juga pernah menjadi peneman tidur ahli bilik M122...romatik betul kan kita tidur sambil dengar lagu ni..Sebenarnya aku sekarang tengah cuti pertengahan semester dan sekarang berada di rumah mak cik aku..Nak dijadikan cerita, esok uncle and aunty nak ajak kita dengan adik pergi jalan-jalan sebab tu aku ada kat rumah mereka.. Tajuk entry aku kali ni "Nyenyaknya" bukan nak cerita pasal kenyenyakan tidur aku tapi.........pasal kucing aunty yang sangat nyenyak tidurnya ni...
                                                       
Kucing siam mak cik namanya Tommy.Dia tumpang tidur atas bantal aku ni.Dah dapat tumpang terus tidur terkangkang..Cepatnya terbongkang dan kenyenyakan sambil kedengkuran..(ini gambar hiasan.Tommy tidur lagi ensem dari kucing ni.)

Lepas ni nak tidurla.Kita tidur sebantal ye Tommy..Tommy jangan dengkur kuat sangat sebab kita nak tidur nyenyak macam Tommy jugak...

=)Good night semua.
=)Good night Tommy...                                           

Wednesday, 13 July 2011

Memory......

Jurnal memori aku buka....
Inilah kenangan aku bersama mereka
Saat indah bersama akan aku ingat sampai bila-bila
Aku cinta mereka=)

                                                                  makan dekat mawa

                                                                bersama hanatamimi

                                              tangan di dada mata ke atas...syidah reject kau
    (untuk melakukan aksi ini anda perlu terus menahan nafas apabila mata sudah pandang ke atas)

            sangat serius memikirkan kita hendak keluar bersama-sama sebab kereta hanya ada 3


   Thanks for the sweet memory............


surprise

Assalamualaikum......

 Sebenarnya hari ni hari jadi mak......
 Sebenarnya tak wish lagi huhuh......
 Sebenarnya nak bersabar je untuk tidak wish pada hari ini....
 Sebenarnya memang perlu bersabar sahaja....
 Sebenarnya esok nak balik rumah.....
 Sebenarnya esok nak buat surprise dekat emak....
 Sebenarnya esok baru nak wish.....
  Sebenarnya esok nak buat surprise......=) mak anak da balik...(mak buat-buat terperanjat)
Sebenarnya nak cakap Happy Birthday dekat mak esok...bukan hari ni.....
 Sebenarnya tak sabar ni............Happy birthday makkkkkkkkkkkkk
 I love u. I love u. I love u........muah muah muah=)

Monday, 20 June 2011

Nak berkawan tapi saya malu =)


Assalamualaikum.....................

Aku memang suka berkawan........
tak kira siapa pun...........
Antaranya dia ni lah.......Tapi aku,aku malu la nak kawan dengan die...............
Tak tahulah kenapa

Dari apa yang aku nampak, dia sangat comel dan ensem....
Tak taula dia ni baik ke tak...tapi aku rasa dia ni ada nakal sikit kot...maklumlah tak kenal lagi....
Malulah nak kenal dengan dia.......
Dia datang aku lari. Dia datang aku lari....aku lari dia datang...macam mana nak kenal........
Aku ke yang pemalu sangat ni?????
Aku panggil dia Mr.Kapoor….

=) Inilah kisah perkenalan kami..........


                                                                                    
AWAK……!!!!!kita nak kenal dengan awak boleh? Nama kita Kapoor…


Aik!! Kita nak kenal dia lari pulak…………



Awak,kejaplah…saya nak kenal dengan awak je…


Eh awak…jangan la lari lagi!!!!


Eh awak ni…berlari ke berjoget?


ADA  takut la…..jangan la kejar…..


Yelah yelah…tak nak kejar Ada lagi…..SOMBONG!!!!


Huh penatla…….sampai hati tak nak kawan dengan kita…kesian Mr Kapoor =(

= Begitulah berakhirnya perkenalan kami.Walaupun saya tak kenal dia tapi dia ada dalam kenangan saya…..
Dia memang jinak tapi aku takut sebab dia kejar aku….
p/s- saya pencinta haiwan =)


Thursday, 9 June 2011

Pranav Mistry

Assalamualaikum w.b.t

     Semester baru,belajar ilmu baru dan situasi yang baru (tanpa 3 orang geng wanita sejati...kak Rabiatul Adawiah, kak Naziatul Azida dan Rasyidah.....). Rasa sedikit berbeza daripada biasa. Apa yang berbeza? Dulu lepas kelas, kita selalu pergi beli makan sama-sama then lepak bawah kolej Mutiara.Bila kite berkumpul ada saja tips-tips yang keluar untuk jadi wanita yang betul betul wanita. Bercerita mengenai cita-cita, kelas, kekasih hati, jingga dan macam-macam lagilah. As introduction, sebenarnya memang sedang rindukan mereka.

     Minggu ke2 untuk semester ni, salah seorang pensyarah aku telah menunjukkan video mengenai teknologi yang sedang dicipta....Hebat Pranav Mistry..memang misteri...
                                                        
                                                                    ni link video tu

-Nak amik gamba pun dah tak payah guna kamera 
-Nak telefon pun dah tak payah guna phone(button nombor pun ada dekat tapak tangan)
-Nak baca surat khabar siap ada video sekali
-Nak kenal dengan orang dah tak payah guna facebook (guna mata je dah boleh kenal da)

Projek ini masih dalam kajian dan dikelolakan oleh sebuah organisasi yang bernama TED(Technology, Entertainment,Design). Daripada video yang kita tengok tadi, projek ni ni dipanggil SixthSense kita boleh berinteraksi dengan hanya menggunakan mata, mulut,hidung,telinga,jari dan alat bantuan seperti kamera dan projektor kecil. This is the power of digital technology dengan hanya menggunakan the natural gestures to interact dengan apa-apa di sekeliling kita and thus making the entire world your computer.

Walaupun teknologi ni dicipta untuk kemudahan tapi masih ada negatifnya buat manusia..
Fikir-fikirkan.....=)

I think yang cipta idea ni adalah orang India kot...(Pranav)..hebat...

Yang Mencipta orang India tu/Pranav........
Lagi Hebat............... Subhanallah





Sunday, 8 May 2011

"Adi ni kacau akak tidurlah"

                                                                 ASSALAMUALAIKUM



Sedang melihat upin-ipin bersama adi, aku tertidur. Mengantuk yang amat sangat...tiba-tiba aku tersedar yang Adi cakap upin-ipin dah habis. aku bangun lalu sambung tidur di dalam bilik pula. Sedang enak dibuai mimpi, tiba-tiba Adi memanggil...

"Kak beso, kak beso... kawan akak beso....."belum sempat adi menghabiskan ayatnya aku bingkas bangun sambil mengemaskan rambut ku yang kusut-masai....

"Kawan akak beso tu..."

"Mana Adi?"...aku tengok dari celah tingkap...tetapi Adi tunjuk ke arah telefon bimbit...hairan sekejap...(sebenarnya mamailah...)

"Adi tunjuk ensetla kak", celah ayah sambil ketawa. (gelak betul ayah time ni...)

"Kawan akak telefon",kata Adi lagi.( Saat ni aku dah dapat tangkap apa motif Adi sebenarnya)

"Adiiiiiii niiiiiiiii kacau akak tidurlah", sambil memandang sekilas pada telefon bimbit tersebut.(dah tau Adi memang tengah berangan).

Lepas tu aku sambung tidur balik....(kuat tidur betul aku hari ini.)

= Sekarang Adi memang rajin berangan;
main handphone I sambil berbual-bual macam ada orang lain yang tengah berbual dengan dia..
- tu sebab I tak amik kisah pasal handphone tu. Tak tengok pun siapa yang calling.

=)huh, sampai macam tu sekali Adi ni...
Tapi Adi tak berjaya sebab akak boleh tidur balik...hahhaa

nota kaki: Adi ialah sepupu aku.Umur dalam lingkungan 3 tahun.Tinggal di sebelah rumah aku.Nama panggilan "Kak beso" memang telah lama wujud. Semuanya bermula dari abang dan kakak Adi sendiri. Motif nama itu dipanggil adalah untuk membezakan antara aku dengan adik aku.Adik aku nama panggilannya "Kak kecik"(huh kecik la sangat..hahah.)









Wednesday, 20 April 2011

CINTA LAUT DAN LANGIT

Mood    :demam cinta final
lagu latar:barney& friends.......
Watak hari ni: director.......

******akhirnya aku dapt jugak buat blog nih......kelupaan password.....
kenapa nak bercerita pasal cinta??......sebab keliling aku penuh dengan CINTA!!!!!

***************Sebuah kisah yang perlu dijadikan iktibar

Pelakon:-  laut,langit,awan, dan angin.

Dahulu kala, langit dan laut  saling jatuh cinta.Mereka menyukai antara satu sama lain. Disebabkan cinta mereka yang begitu kuat, warna laut dan langit menjadi sama...Setiap kali waktu senja datang, si laut dengan lemah lembut membisikkan "Aku cinta kepadamu" ke telinga langit..tatkala itu, langit tidak menjawab apa2.Langit hanya tersipu2 malu lalu wajahnya bertukar kemerahan.

Suatu hari datang awan...Awan sangat kagum dengan kecantikan langit lalu jatuh hati kepadanya..Tetapi, langit hanya mencintai laut sahaja!..Dengan sikap dengki yang ada pada awan, awan cuba untuk memisahkan lagit dan laut. Dengan itu, awan mengembangkan dirinya sebesar mungkin untuk menghalang pandangan antara langit dan laut....Akibatnya, laut berasa sangat marah..lalu menghentam awan dengan kuasa gelombangnya yang besar....Tapi, usaha laut itu tidak menjadi.

Lalu, datanglah angin yang sejak dulu mengetahui hubungan antara laut dan langit..Angin merasakan dia harus membantu mereka bagi menyingkirkan awan yang durjana itu..Dengan tiupan keras dan kuat bak Lanina..angin meniup awan..Maka, awan terbahagi kepada banyak bahagian sehinggakan awan tidak mampu lagi untuk mengungkapkan perasaan kasih terhadap langit...Kadang-kala awan akan menangis kerana tersiksa dengan cintanya yang tidak berbalas..Sejak itu, laut dan langit hidup bahagia....

Hingga sekarang, kasih antara langit dan laut tidak dapat dipisahkan.Kita juga sebagai manusia dapat melihat hubungan kasih sejati antara laut dengan langit. Setiap kali andai ke pantai, lihatlah bahawa terdapat satu garis lurus antara laut dan langit, di situlah mereka sedang bersatu........

*********THE END***********


katakan ya kepada cinta,,,,,
mak,ayah terima kasih kerana mengajar anakmu ini erti sebuah cinta!!!
=) jawab paper tu elok2.....sila bercinta dengan paper anda!!!
=) GOOD LUCK!!!


Sunday, 20 March 2011

ADA ADER SUKA MEREKA........

ADA Ader sangat sinonim dengan mereka...
apa dia?
kap wau ku ca ya nga cing..........(apa bunyinya?)
KUCING.......pandai..


ha...apesal plak KUCING sangat sinonim dengan Ada Ader...
ADA tak taula pulak tang mana yang sinonimnya..biar ADA teka...

1. KECOMELAN!!!!
   =) haaa! of coursela comel...memang tak dapat dinafikan lagi....cuba letak kucing sebelah ADA...
   Memang sinonim comelnya... ...termuntahla kome sume ni hah..
   Haiyya....ini sume kebetulan..KUCING suka aku jadi bermakna aku comel la...(dah kenapa?)
   ADA suka mereka sebab mereka pun comel...

2. KEGERAMAN!!!
   =)ahaks! Ini memang isu hangat...kadang kala Pak Jang dengan Ameng geram dengan aku...(my pets)
   Jadi ape yang mereka lakukan?
   Aku menjadi tempat mereka melepaskan geram dengan menggigit, mencakar, mengurut....
   Mengurut untuk lepaskan geram? Mereka mengurut dengan menggunakan kuku...(tak ke geram tu?)
   Kesannya= tangan aku dah penuh dengan corak-corak abstrak dimana hanya pakar-pakar seni yang
   bertauliah sahaja yang dapat memahami kegeraman yang dipamerkan pada tangan Ada ader ni..
   Ini betul-betul bukan main-main...
   Kadang-kadang ADA geram juga dengan mereka ni.....Apa yang ADA lakukan?
   ADA cium mereka puas-puas..meronta-ronta tangan minta dilepaskan...ha padan muka!!! terus diam..
   Ini realiti...!!!

3.KEMANJAAN!!!
   =)Ini pasti! tapi ada kekeliruan sedikit. My pets adalah jantan jantinanya..Jadi mereka bermanja pada
   tuannya yang sudah pasti perempuan....kena pada tempatnya. TAPI...
   saya tak boleh terima  kucing betina bermanja dengan saya..ahaks!!! kesiannya kamu wahai kucing betina...
   Saya dah lama tak bela kucing betina, da lupa perasaannya bagaimana...(mak saya tak bagi bela kucing
   betina, kata mak nanti ayik beranak je.)
   Macam mana mereka manjakan saya? tatkala nama mereka dipanggil mereka menyahut dengan suara
   manja mereka, lalu mereka belari ke arah saya..tapi saya tak pedulikan mereka....
   Mereka tak berputus asa...mereka terus melompat ke atas riba...lepas tu..buat muka seposen...
   Huh...nak makanla tu...time ni la kau nak bermanje dengan aku...
   Macam mana saya manjakan mereka?
   Dengan menggunakan teknik urutan dan membelai amat memadai untuk membuat mereka manja...
   Ini fakta:Tahap stress anda akan turun jika anda membelai binatang peliharaan anda...

entry ditulis sewaktu cikgu Farhana datang ke bilik..
pintu dibuka..
tup..tup...
Ade seekor kucing hitam yang tua sedang berdiri di muka pintu... apabila cikgu Farhana masuk...saya cakap dengan kucing tu"mak tak ada"....saya tutup pintu tersebut...lalu, kucing tua itu pun berlalu pergi


Saturday, 5 March 2011

Chonen Ada imnida.....

assalamualaikum.......................

tok,,,,tok,,,,tok,,,,,,,,,,,
bunyi pintu dibuke.............

waalaikumsalam.......................
Ada ader...?

.......ada ader ni ha...........

amboi da de blog skrg eh ko?......
ada jwb-mstila ade.....
ko nk cite pasal ape je kat blog ko ni?.....
ada jwb-aderla.......
ko msti nk cr pakwes kan?tu sbb ko bwt blog nih......
ada jwb:ishh-ader2 je la ko ni.......

  • saye bdk baru blaja.........jutaan time kaseh dr ada ader tuk liyana aqilah yg mngajar ada ader bwt blog nih.......(tbelit mate aku sik tngok ada ader je ditaipnye berulang2)
  • Chonen ada imnida---name saya Ada...pggil je Ada.....
  • Ada bwt blog bkn nk cr pakwe taws....(hahha law da jodoh x ke mane) sesaje nk jd lebih pakar dlm bidang pertaipan...
  • tugas saye sbg pnyampai mklumt....mungkin dr sini ada ader dpt share ape2 mklumt kpd sesape yg sudi membace blog nih...
  • untuk kwn2 ada ader..aku da de blog dah ni.ape lg, follow la bebeh...(memakse utk mnjd follower kpd ada ader)
  • jg dri bek2...........